Solceller till el och värme

El och uppvärmning är ofta bland de största utgiftsposterna för ett boende. Som tur är innebär detta att det vanligtvis finns stora marginaler för att göra besparingar. Hur kan du spara pengar på el och uppvärmning? Det handlar dels om vilka val du gör i stor skala, det vill säga vad för avtal eller metoder du väljer för energi- och värmeförsörjning. Dels också hur du agerar i vardagen, alltså om du är noggrann med att släcka lampor i rum som inte används och så vidare. I den här guiden får du tips på hur du kan leva billigare sett till din bostads energiförsörjning.

Solceller

Precis som för alla andra alternativ för uppvärmning och el så varierar återbetalningstiden för en solcellsanläggning. Det bästa är om du har ett tak som gör det möjligt att placera solcellerna i söderläge.

Ett exempel på kostnad för solceller och hur återbetalning för en solcellsanläggning ser ut som följer. En solcellsanläggning på 10 kW kostar ungefär 160 000 kronor, det är exklusive avdrag för Grön teknik. Om en sådan anläggning placeras i sydläge så genererar den ungefär 9 500 kWh under ett år. Det leder till en besparing på mellan 10 000-12 000 kronor under år. Observera att priserna gäller för år då elpriserna kan betraktas som normala. Det betyder då att anläggningen skulle betalt sig själv på mellan 15-16 år.

Större solcellsanläggningar betalar för det mesta tillbaka sig efter kortare tid. Under ännu mer gynnsamma förutsättningar kan du till och med bli helt självförsörjande på el och sälja eventuellt överskott.

Solfångare

Solceller genererar el medan solfångare används för att generera värme. Genom att montera solfångare på ditt tak kan du under rätt förutsättningar spara mer än hälften av din årsförbrukning av varmvatten. En årsförbrukning av varmvatten för en genomsnittlig villa förbrukar någonstans mellan 4-5 000 kWh/år. Solfångare har många fördelar. De har små driftskostnader och håller länge. En anläggning har en förväntad livslängd på mellan 30-50 år. Om du vill sänka din inomhustemperatur med solenergi är det också möjligt. Men då använder du solceller. Dessa kopplas då till ett kylsystem. Solfångare används i princip alltid som ett komplement till andra värmekällor, t.ex. pelletsugn, direktverkande el, bergvärme o.s.v.

Vilket elavtal ska du välja?

Om du tittar på historien så har rörligt elpris varit det mest fördelaktiga. Just nu är förutsättningarna lite annorlunda. Elpriserna varierar mellan väldigt höga och höga, och för nuvarande skulle många så klart hellre sitta på eller teckna ett elavtal med fasta priser.

Det finns runt 140 aktörer som säljer el i Sverige, dessa kan du välja fritt bland. När det gäller elnätet är du dock tvungen att vända dig till företaget som äger och förvaltar elnätet där du bor. Så länge elpriset svänger så kraftigt som det gjort på senare tid kommer det vara svårt att hitta någon aktör som erbjuder fasta elavtal. Ett generellt tips om du vill teckna nytt elavtal är därför att du väljer ett som inte låser upp dig under alltför lång tid.

Generella tips för när du väljer och jämför elavtal

  • Jämför elavtal från många olika leverantörer
  • Fundera över vilket du skattar högst? Förutsägbarhet eller kostnadsbesparingar? Om förutsägbarhet är viktigare bör du hitta ett fast avtal med lågt pris. Om prioriteten istället är kostnadsbesparingar är rörligt, historiskt sett, bäst.
  • Hur ser din elkonsumtion ut? När under dygnet är den som störst? Jämför olika leverantörers priser vid olika tidpunkter på dygnet. Kan du kanske anpassa och lägga om din konsumtion till de tider då priserna är som mest fördelaktiga?
  • Läs igenom avtalsvillkoren noggrant. Finns det rabatter du kan dra nytta av? Hur länge löper rabatterna? Hur långa är bindnings- och uppsägningstiderna?

 

Generella tips för att spara pengar på el och värme

Här följer en uppsättning allmänna tips som kan hjälpa dig att spara in på dina el- och uppvärmningskostnader.

Sänk temperaturen inomhus
För varje grad du sänker din inomhustemperatur kan du räkna med en elbesparing på 5 %.

Använd motorvärmaren på rätt sätt
Använd inte din motorvärmare när det inte behövs. Om dygnstemperaturen inte går under 10 grader behövs den inte alls.

Stäng av dina elprylar helt och hållet
Mängder av elektronisk utrustning, som TV-apparater, mikrovågsugnar m.m., har så kallade "standby-lägen". Enskilda elprylar förbrukar visserligen inte mycket el när de står i standby, men många bäckar små som man säger. Stäng av all standby-elektronik helt så får det effekt på elräkningen.

Se över din belysning
Har du fortfarande glödlampor hemma? Eller halogenlampor? Byt till led-lampor istället. De förbrukar 80 procent mindre el och har en hållbarhet som är mellan 10-20 gånger längre än en traditionell glödlampa.

Tvätta endast när tvättmaskinen är full
Fyll tvättmaskinen och använd så låga tvätt-temperaturer som möjligt. Att tvätta i 30 eller 40 grader kräver hälften så mycket energi som att tvätta i 60 grader. Torka tvätten på torkställning eller tvättlina om det är möjligt.

Se till att det är rätt temperatur i kyl & frys
Justera temperaturen i kyl & frys. Rätt temperatur i kylen är +5 grader, i frysen -18 grader.

Laga mat på ett mer energisnålt vis
Använd lock på kastrullerna vid matlagning.

Fyll diskmaskinen
Använd diskmaskinen när den är full, sätt på energisparprogrammet (om maskinen har ett sådant).

Måste hela bostaden ha samma temperatur?
Precis som påpekades tidigare kan du göra stora besparingar genom att sänka inomhustemperaturen. Du kan skruva detta ytterligare ett varv om du har möjlighet och sänka temperaturen mer i utrymmen som inte är boyta. Till exempel i garage, tvättstuga, förråd, källare och så vidare.

Har du möjlighet att byta uppvärmning?
Värmer du upp hemmet med el? Det finns många alternativ för uppvärmning som är betydligt bättre ur ett ekonomiskt perspektiv än el. Till exempel bergvärme, luft-luftvärmepump med flera. Räkna på och undersök om du kan byta till något av dem. Även som komplement kan en uppvärmningsmetod hjälpa till att sänka dina kostnader på sikt.

Byt värmepump (om den nuvarande är gammal)
Om din värmepump är gammal, byt till en nyare och effektivare variant som har högre verkningsgrad.

Ta kortare duschar
Försök att korta ned tiden du duschar varmt. Du kan även spara pengar på att byta till snålspolande blandare och duschmunstycken. Du kan också välja att stänga av duschen tillfälligt när du tvålar in dig. Undvik att bada i badkaret, en dusch kräver mycket mindre vatten än ett bad.

Håller dina dörrar och fönster tätt?
Dörrar och fönster som är otäta orsakar värmeläckage. Hur vet du om de håller tätt eller inte? I många fall kan du känna om det drar från fönster eller dörrar. Om läckorna inte är så stora kan du använda dig av knepet att ställa ett levande ljus vid fönstret eller dörren. Om du ser att lågan dras inåt eller utåt tyder det på en läcka.

Se över hur du möblerat
Undvik att ställa stora möbler eller ha tunga gardiner framför element och andra värmekällor. De hindrar värmen från att gå ut i rummet.

Släck belysningen
Det här är ett av de mest uttjatade tipsen, men det kan vara värt med en påminnelse: Släck belysningen i de rum du inte befinner dig i.