Bästa spartipsen för hushållet

I tuffa tider är det många som letar efter bra och effektiva sätt att spara pengar i hushållet. Att spara pengar behöver inte bara innebära att du har svårt att få månaden att gå runt, utan kan lika gärna bero på att du vill få en bättre pension eller ha pengarna till roligare saker än ständiga utgifter.

Oavsett varför du vill spara pengar är ett sparande något som alla bör ha för att få en trygg vardag. Här nedan har vi därför listat några av de bästa sätten som du kan gå tillväga för att spara några extra slantar varje månad - och tusenlappar i det långa loppet! Kom ihåg att du inte behöver anamma alla tips på listan för att du ska kunna spara in en krona eller två. I många fall räcker det med några enstaka förändringar för att du ska märka stor skillnad i plånboken.

1. Samla lån och krediter

De allra flesta har någon form av lån och krediter i sitt namn, men många lån och skulder innebär också många räntor och avbetalningar. Genom att samla dina lån och krediter kan du minska dina månadsavgifter och samtidigt slippa ha koll på flera autogiro eller fakturor. Du betalar bara ett lån som vanligtvis har en lägre ränta.

2. Samla försäkringar

Det är inte bara lån som du ska samla, utan även försäkringar. Idag är det många försäkringsbolag som erbjuder samlingsrabatter om du använder deras försäkringsbolag till flera saker, t.ex. till hem, personförsäkringar, bil och djurförsäkring. Du kan även jämföra försäkringsbolag innan du väljer, för att säkerställa att du får ut så mycket av dina pengar som möjligt. Här kan du verkligen spara in en hel del.

3. Planera mat för veckan

Ett mycket smart sätt att spara pengar i hushållet är genom att planera din matvecka och handla i lågprisbutik. När du handlar på måfå är det risk att du köper på dig livsmedel och varor som du egentligen inte behöver eller kommer använda dig av. Skriv en detaljerad inköpslista för både frukost, lunch och middagar och se till att inte köpa mer än du verkligen behöver. På så sätt ökar du pengarna i plånboken och minskar samtidigt matsvinnet.

4. Fundera över boendet

Är du i stort behov av att utöka din ekonomi kan du behöva ta till mer drastiska åtgärder. Behöver du spara in tusenlappar varje månad kan en flytt till en billigare bostad vara en bra lösning. Du behöver inte byta din femrumslägenhet mot en tvårummare, men genom att minska 1-2 rum kan du spara in allt från 4000-7000 kronor varje månad. Skillnaden kan således vara enorm. Du kan även fundera på att byta nyproduktion till äldre lägenhet eller sälja hus för bostadsrätt.

5. Snåla med tråkigare inköp

Du behöver inte alltid snåla med de allra trevligaste inköpen, utan försök istället att dra in på de inköp som är lite tråkigare. Det är t.ex. inte speciellt kul att köpa varken toalettpapper, tvättmedel eller diskmedel. Om du använder dig av dessa med måtta sparar du pengar och miljö på en och samma gång.

6. Se över abonnemang

Många abonnemang drar onödigt mycket pengar varje månad och det är ytterst sällan som man använder sig av alla abonnemang man faktiskt har. Titta på hur många streamingtjänster du betalar för, hur många ljudboksappar du har eller spel och fotoredigeringsappar som kostar pengar varje månad. Är du verkligen i behov av dessa eller är du i större behov av att spara pengar? Hur många streamingtjänster behöver du när du egentligen bara tittar på tre program?

7. Handla second hand

Allt fler väljer idag att handla saker till hemmet såväl som elektronik, kläder eller andra föremål på second hand. Att handla second hand innebär inte bara att du sparar in otroligt mycket pengar, utan du kan fortfarande hitta saker som är i nyskick. Med second hand kan du inreda ett helt hem för bara några tusenlappar, köpa in alla saker du behöver till den kommande bebisen eller fylla på hela din garderob för några hundralappar.

8. Gör matlådor

Visst är det trevligt att äta ute med kollegorna, men är ni två i hushållet kan ständiga luncher sätta press på er hushållsekonomi. Tillåt er själva att äta lunch ute någon enstaka gång i veckan och gör sedan egna matlådor istället. Det är förvisso inte lika kul, men det gör det möjligt att spara väldigt mycket. En lunch på stan kanske inte kostar så mycket vid ett enstaka tillfälle, men utgår vi från att en lunch med dryck ligger på 100 kronor är det lätt en tusenlapp i månaden om du hänger med kollegorna ut vid 10 tillfällen.